Μικρός Οδηγός για τις επαφές με την Αστυνομία

Ο μικρός αυτός οδηγός θα σας δώσει ορισμένες πρακτικές οδηγίες για τα δικαιώματα που έχετε και το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε, σε περίπτωση «δυσάρεστης επαφής» με τις αστυνομικές αρχές.
Είτε πρόκειται για εξακρίβωση στοιχείων, είτε για σωματική έρευνα, είτε για προσαγωγή, είτε για έρευνα σε σπίτι, είτε για σύλληψη, πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως το Σύνταγμα και οι νόμοι προστατεύουν τον κατηγορούμενο.

Αυτό σημαίνει πως έχετε δικαιώματα και πρέπει να απαιτήσετε να τα ασκήσετε! Η αστυνομία δε θα σας τα χαρίσει, αντιθέτως θα βασιστεί στην άγνοια, τον πανικό και τις βεβιασμένες κινήσεις σας, αν χάσετε την ψυχραιμία σας.

1. Εξακρίβωση στοιχείων

Αν σας σταματήσει αστυνόμος στο δρόμο και απαιτήσει να του δείξετε την αστυνομική σας ταυτότητα, οφείλετε να το κάνετε. Αν αρνηθείτε, μπορεί να τιμωρηθείτε με φυλάκιση από 10 ημέρες ως 1 χρόνο. (άρθρο 157 του νόμου 2458/1953).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφού δείξετε την ταυτότητά σας, έχετε εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις σας. Μην απαντάτε σε άλλες ερωτήσεις, τύπου «τι κάνεις εδώ;» «πού πηγαίνεις;» κλπ διότι είναι παράνομες.

Μπορεί στη συνέχεια οι αστυνόμοι να σας ζητήσουν να τους ακολουθήσετε στο τμήμα για «εξακρίβωση στοιχείων». Εφόσον έχετε δείξει την ταυτότητά σας, αυτό είναι παράνομο, γι’ αυτό οφείλετε να διαμαρτυρηθείτε. Αν παρ’ όλα αυτά σας αναγκάσουν να τους ακολουθήσετε, τότε αυτό που συμβαίνει είναι στην πραγματικότητα μία παράνομη σύλληψη, αφού σας πηγαίνουν στο τμήμα χωρίς να υπάρχει ούτε ένταλμα σύλληψης ούτε κλήση για προσαγωγή μάρτυρα! Άρα στο τμήμα πρέπει απλώς να δώσετε και πάλι τα στοιχεία σας και να αρνηθείτε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση. Να επαναλαμβάνετε διαρκώς πως είναι παράνομο να σας κρατούν εκεί και να απαιτείτε να μιλήσετε με το δικηγόρο σας.

2.Σύλληψη

Η αστυνομία μπορεί να σας συλλάβει μόνο αν συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α. Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης
Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα.

Α. Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης

Το ένταλμα σύλληψης είναι έγγραφο το οποίο εκδίδεται από τον ανακριτή και επιδίδεται από την αστυνομία στον ύποπτο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολύς κόσμος πιστεύει πως ο ανακριτής είναι ένας αστυνομικός. Αυτό είναι λάθος. Ο ανακριτής είναι δικαστής, που διενεργεί την ανάκριση, και μόνο αυτός μπορεί να υπογράψει ένταλμα σύλληψης.

Επιπλέον το ένταλμα, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία σας και ακριβώς την πράξη για την οποία κατηγορείστε! Τα γενικά και αόριστα εντάλματα είναι παράνομα. Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ξέρει ακριβώς για τι κατηγορείται. Ελέγξετε το ένταλμα και απαιτείστε να υπογράψετε την «έκθεση σύλληψης», ένα έγγραφο που θα αποδεικνύει τον τόπο και το χρόνο της σύλληψης.

Στη συνέχεια, ακολουθείστε τους αστυνομικούς, χωρίς να απαντήσετε σε ερωτήσεις. Εννοείται πως οποιαδήποτε βιαιοπραγία ή εξύβριση προς κατηγορούμενο που συνεργάζεται είναι παράνομη. Αν σας συμβεί, οι αστυνομικοί θα διαπράττουν ποινικά αδικήματα και μπορείτε να τους μηνύσετε.

Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα

«Αυτόφωρο» ονομάζεται ένα έγκλημα από τη στιγμή στην οποία τελείται μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας. Σε περίπτωση αυτόφωρου εγκλήματος, ο νόμος δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα να συλλάβει το δράστη, χωρίς δικαστικό ένταλμα σύλληψης. Αυτό κατ’ αρχήν είναι σωστό, διότι θα ήταν παράλογο να έβλεπε π.χ. ένας αστυνόμος κάποιον βιαστή ή ληστή επί τω έργω και να έπρεπε να περιμένει να εκδώσει ο ανακριτής το ένταλμα! Ως τότε, ο δράστης θα είχε ήδη εξαφανισθεί.
Από την άλλη, όμως, η ελευθερία αυτή της αστυνομίας, οδηγεί συχνά σε αυθαιρεσία, γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα ψύχραιμοι και να ξέρετε ακριβώς ποια είναι τα δικαιώματά σας.

Οι αστυνόμοι που σας συλλαμβάνουν οφείλουν να σας δηλώσουν το έγκλημα για το οποίο σας πηγαίνουν στο τμήμα. Επαναλαμβάνουμε πως γενικές και αόριστες αιτίες συλλήψεως είναι παράνομες. Ζητήστε να υπογράψετε «έκθεση σύλληψης». Αυτό το έγγραφο θα αποδεικνύει το πώς ακριβώς έγινε η σύλληψη και θα σας είναι χρήσιμο στη συνέχεια.
Στο τμήμα δηλώστε τα στοιχεία σας και μην απαντήσετε σε άλλες ερωτήσεις. Μην αφήσετε να σας ξεγελάσουν, λέγοντας πως «δεν θα σας πουν ακόμα για τι κατηγορείστε» Απαιτείστε είτε να σας αφήσουν να φύγετε είτε να σας «αποδώσουν κατηγορία». Αυτό σημαίνει να σας πουν για τι ακριβώς κατηγορείστε, να σας ονομάσουν «κατηγορούμενο».

Το να είσαι «κατηγορούμενος», έχει τεράστια νομική σημασία. Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ είναι μάρτυρας, δεν οφείλει «να πει την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος»! Το αντίθετο, ο κατηγορούμενος έχει το λεγόμενο «δικαίωμα της σιωπής». Δηλαδή σε όλες τις ερωτήσεις δεν οφείλει να πει την αλήθεια, δεν οφείλει να πει τίποτα, μπορεί απλώς να πει «αρνούμαι την κατηγορία» ή απλά να πει «δεν απαντώ»!
Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ ορκίζεται και κάθε τι που δήλωσε, αν είχε αναγκασθεί να ορκισθεί, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί στη μετέπειτα διαδικασία. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως αυτή η διάταξη δεν εφαρμόζεται αυστηρά και συχνά παραβλέπεται. Γι΄αυτό, για να μη χειροτερεύσετε τη θέση σας, αρνηθείτε να ορκισθείτε ή να υπογράψετε οποιοδήποτε έγγραφο που λέει πως κάνατε δηλώσεις υπό όρκο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μέχρι να έρθει ο δικηγόρος σας, μη δίνετε εξηγήσεις, μην προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε, μη λέτε καν «δεν ξέρω», μην υπογράφετε τίποτα. Δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε, οι ελληνικοί νόμοι και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σας δίνουν το δικαίωμα να μην δώσετε ΚΑΜΙΑ εξήγηση.
Να ζητάτε διαρκώς το δικηγόρο σας. Μη σταματήσετε να το απαιτείτε, μέχρι να σας επιτρέψουν να μιλήσετε μαζί του. Είναι πρωταρχικό δικαίωμά σας, είναι παράνομο να σας το στερήσουν! Μάλιστα, αν δεν έχετε δικηγόρο, είναι υποχρεωμένοι να σας διορίσουν έναν.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούν να σας κρατήσουν στο τμήμα είναι 24 ώρες. Μετά πρέπει να σας οδηγήσουν στον εισαγγελέα ή να σας αφήσουν ελεύθερους. Αν σας κρατήσουν πάνω από 24 ώρες, διαπράττουν βαρύτατο ποινικό αδίκημα, και το ίδιο το Σύνταγμα και ο Ποινικός Κώδικας επιβάλλουν ποινές. Διαμαρτυρηθείτε έντονα και φυσικά, μετά το τέλος της διαδικασίας έχετε δικαίωμα να τους μηνύσετε.

3.Έρευνα σε ιδιωτικό χώρο

Η έρευνα σε ιδιωτικό χώρο, όπως σπίτι, γραφείο κλπ, μπορεί να γίνει μόνο με «ένταλμα έρευνας» που πρέπει να το ζητήσετε πριν ανοίξετε την πόρτα. Επιπλέον, απαιτείται να διενεργήσουν την έρευνα τουλάχιστον δύο άτομα, από τα οποία ο ένας πρέπει να είναι δικαστικός, όχι αστυνομικός! Ελέγξτε τα στοιχεία των αστυνομικών και του δικαστικού, ελέγξτε το ένταλμα έρευνας και μόνο τότε ανοίξτε την πόρτα.
Αν η έρευνα γίνει μέσα στην ημέρα, τότε αρκούν τα παραπάνω.
Αν, όμως, η έρευνα γίνει νύχτα, πρέπει να υπάρχει και ένταλμα σύλληψης συγκεκριμένου προσώπου ή να διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα. Σημειωτέον πως νύχτα είναι από τις 8μ.μ.-6π.μ. το χειμώνα (1 Οκτωβρίου – 31 Μαρτίου) και 9μ.μ.-5π.μ. το καλοκαίρι (1 Απριλίου – 30 Σεπτεμβρίου).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Άλλο είναι το «ένταλμα έρευνας» και άλλο το «ένταλμα σύλληψης». Το ένταλμα έρευνας αναφέρεται σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ το ένταλμα σύλληψης σε συγκεκριμένο άτομο, το οποίο πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι, την ώρα που θέλουν να εισέλθουν για να τον συλλάβουν. Αν δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης τη νύχτα, τότε οι αστυνόμοι πρέπει να σας πουν ότι διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα και θέλουν να ερευνήσουν γι’ αυτό. Πρέπει να μιλήσουν συγκεκριμένα και ειδικά πχ «Ακούστηκε πυροβολισμός και κραυγές, κάνουμε έρευνα για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες».

Τελειώνοντας, να υπενθυμίσουμε πως ο οδηγός αυτός παρέχει νομικές συμβουλές σε πολύ απλό και πρακτικό επίπεδο, προσπαθώντας να σας «προετοιμάσει», ώστε να μη πανικοβληθείτε και προβείτε σε λόγια ή έργα που θα καταστήσουν χειρότερη τη θέση σας. Ο οδηγός αυτός ΔΕΝ αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την ειδική νομική συμβουλή του δικηγόρου, που ο καθένας πρέπει αμέσως να καλέσει, σε περίπτωση κλήσης του από τις αρχές.
Ευελπιστούμε, ωστόσο, πως οι πρακτικές αυτές συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες, καθώς «μπλεξίματα» με την αστυνομική αυθαιρεσία μπορεί να έχει ο καθένας, ακόμα και άτομα που δεν έχουν διαπράξει κανένα απολύτως έγκλημα. Και τότε θα διεξαχθεί ένας μικρός πόλεμος… η ψυχραιμία σας απέναντι στην αυθαιρεσία τους.

Της Έλλης Ισμαηλίδου,
Δικηγόρου Αθηνών
Φιλιατρά News, Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011 (Μάθετε τα δικαιώματά σας σε περίπτωση «δυσάρεστης επαφής» με τις αστυνομικές αρχές.) 

Επαληθεύτηκε ο Θ. Βάρδας (σύμβουλος του Α. Σαμαρά)

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την παιδεία από τη Ν.Δ. επαλήθευσε τη δήλωση του Θ. Βάρδα, ότι η Ν.Δ. θα «βάλει πλάτη» στο ΠΑΣΟΚ μόλις αυτό τη χρειαστεί και ότι η τυχόν αντιρρήσεις είναι απλά πυροτεχνήματα για λαϊκή κατανάλωση.
From across, Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011 (Ποιές είναι οι πραγματικές θέσεις της ΝΔ για τις δανειακές συμβάσεις;)

Έτσι παρ όλη τη γενική και παγκόσμια κατακραυγή για το νομοσχέδιο, η Νέα Δημοκρατία το υπερψήφισε χωρίς καν να μπει στον κόπο να τεκμηριώσει το γιατί (πέρα από μερικές μεγαλεπήβολες και γενικόλογες δηλώσεις).

Θυμίζουμε ότι πάνω από 900 πανεπιστημιακοί απʼ όλο τον κόσμο, όπως ο Noam Chomsky, o Slavoj Zizek, o Jacques Ranciere, ο Michael Löwy καθώς και οι πρόεδροι ομοσπονδιών μελών ΔΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας T. Hoad και της Γαλλίας P. Enclos, συντάσσονται με τους Έλληνες συναδέλφους τους εναντίον της προτεινόμενης από την κυβέρνηση μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην έκκληση που απηύθυναν προς τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας υποστηρίζουν ότι:

  • η μεταρρύθμιση θα κλονίσει την ερευνητική και διδακτική προοπτική των ελληνικών πανεπιστημίων και θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στη ελληνική κοινωνία και οικονομία.
  • η κατεύθυνση του προτεινόμενου νομοσχεδίου είχε καταστροφικές συνέπειες στην Ανώτατη Εκπαίδευση όπου εφαρμόστηκε.

Οι διεθνείς πανεπιστημιακοί ζήτησαν να μην προχωρήσει η ψήφισή του και αντʼ αυτής, πρότειναν να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος με τις Συγκλήτους για ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την κατοχυρωμένη από το ελληνικό Σύνταγμα αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ, θα επιτρέπει την επαρκή δημόσια χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα σέβεται τις επιταγές των ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών παραδόσεων.

Οι υπογράφοντες πανεπιστημιακοί προέρχονται από 43 χώρες (από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βοσνία και την Τουρκία έως τη Νότια Αφρική και την Ινδία, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά έως τη Λατινική Αμερική, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία) και διδάσκουν σε γνωστά  πανεπιστήμια, όπως του Βερολίνου, της Βιέννης, του Λονδίνου και του Παρισιού, ή όπως το Κέμπριτζ, το Κολούμπια, το Μπέρκλει, η Οξφόρδη, το Πρίνστον και το Χάρβαρντ.
Edugate, Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011 (Επιφανείς ακαδημαϊκοί λένε όχι στο νομοσχέδιο για την παιδεία)

Υπόθεση «Σειρήνα»: Πως ελληνικά σχέδια όπλων κατέληξαν στην Τουρκία

Αυτή είναι η εκπληκτική ιστορία μιας 100% εγχώριας ανάπτυξης πρωτοποριακών κατευθυνόμενων όπλων (για την ακρίβεια συλλογών κατεύθυνσης βομβών ή βλημάτων αέρος-εδάφους) ανάλογων των αμερικανικών JDAM που ενώ θα κόστιζαν σε τελική φάση παραγωγής το ένα τρίτο αυτών που εισάγονται από το εξωτερικό, εν τούτοις τα σχέδια ποτέ δεν έλαβαν κάποια παραγγελία.

Η εταιρεία σταμάτησε την ανάπτυξη των συστημάτων, αφού δεν υπήρχε ενδιαφέρον από την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πέτυχε κάποιες εξαγωγές στο εξωτερικό. Μερικά χρόνια μετά, τα συστήματα εμφανίστηκαν να παράγονται από την πολεμική βιομηχανία του … Πακιστάν.

Πέρσι οι ελληνικές υπηρεσίες εντόπισαν τα πακιστανικά, πλέον συστήματα να περιλαμβάνονται στα υπό ανάπτυξη κατευθυνόμενα όπλα της … τουρκικής Αεροπιορίας! Η υπόθεση ξεκινά το 2000.

Είναι τελικά συνωμοσιολογία ή πράγματι δεν συμφέρει σε κάποιους κύκλους η Ελλάδα να αναπτυχθεί;
Defence Net, Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011 (Υπόθεση «Σειρήνα»: Πως ελληνικά σχέδια όπλων κατέληξαν στην Τουρκία)

Τι σημαίνει η πτώση Καντάφι για την Ελλάδα;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΞ «η Λιβύη το 2008 ήταν ο 2ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας μεταξύ των αραβικών χωρών.
Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις παρουσιάζουν έντονες αυξομειώσεις, το δε εμπορικό ισοζύγιο είναι μόνιμα ελλειμματικό σε βάρος της Ελλάδος, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στις εισαγωγές αργού πετρελαίου. Οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη, και το 2008, ξεπέρασαν τις αντίστοιχες από τη Σ. Αραβία».

Σημειώνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του εισαγομένου πετρελαίου από την Ελλάδα, είναι Λιβυκό, δεδομένου ότι είναι πολύ πιο φθηνό και με ελάχιστη επιβάρυνση για τη μεταφορά του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Μοαμάρ Καντάφι και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών είχαν συμφωνήσει μια σειρά συνεργασιών που είχαν να κάνουν με την ενέργεια, τον κατασκευαστικό τομέα ,την κατασκευή ενός τεραμτικού σταθμού υγοποιημένου αερίου και φυσικά τον τουρισμό.
Σ΄ ότι αφορά το χώρο της άμυνας και της ευρύτερης βιομηχανίας αυτού του χώρου,που περιλαμβάνει και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,η Ελλάδα περίμενε να αναλάβει ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πυραυλακάτων του Λιβυκού στόλου.
Κτηνοτροφία, Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011 (Τι σημαίνει η πτώση Καντάφι για την Ελλάδα;)

Κοντά στην τελική επικράτηση φαίνεται ότι βρίσκονται οι αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα δυο μεγαλύτερα αραβικά δίκτυα. Σύμφωνα με το blog του Al Jazeera για τη Λιβύη (εδώ) και με το Αl Arabiya (εδώ), έχει ήδη παραδοθεί η προεδρική φρουρά του Καντάφι ενώ οι δυο γιοί του συνελλήφθησαν.
Al Arabiya News, Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011 (Qaddafi plea: ‘Save Libya’; Seif Al Islam captured, eldest son surrenders to rebels)
Al Jazeera, (Libya Live Blog) 

Θα διδάσκεται η Τουρκική γλώσσα στα σχολεία (υποχρεωτική;)

Παλιό αλλά αξίζει προσοχής. Η Ελληνική πολιτεία αποφάσισε πως είναι απαραίτητη η διδασκαλία της Τουρκικής γλώσσας στα σχολεία για «Ενεργό συμμετοχή σε πολυπολιτισμική κοινωνία».
Γιατί όμως η Τουρκική και όχι η Βουλγαρική ή η Αλβανική ή η Ρουμανική; Και αυτοί γείτονές μας είναι και μάλιστα πολλοί από αυτούς ήδη ζουν στη χώρα μας, ενώ παράλληλα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις χώρες αυτές.

Μήπως το ζήτημα χρειάζεται περισσότερη προσοχή και μελέτη;
Ολόκληρο το ΦΕΚ, Αρ. Φύλλου 867, 10 Ιουλίου 2006

Γουόρεν Μπάφετ: Αυξήστε τους φόρους μου

O ογδοντάχρονος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ γράφει στους New York Times και ζητά να φορολογηθεί βαρύτερα ο ίδιος και οι όμοιοί του. Δεν ξέρουμε αν το εννοεί πραγματικά ή είναι από τις γνωστές μεγάλες δηλώσεις, στάχτη στα μάτια.
Το γεγονός πάντως είναι ότι οι μεγάλοι πιέζουν για φοροελαφρύνσεις και οι υπάλληλοί τους οι πολιτικοί, τους τις δίνουν (με διάφορα αληθοφανή προσχήματα – για να μην τους πάρουν και με τις πέτρες όπως κάποτε δηλώθηκε).
Συγκεκριμένα είπε:

«Ένα φιλικό στους δισεκατομμυριούχους Κογκρέσο φρόντισε τα τελευταία χρόνια υπερβολικά εμένα και τους φίλους μου»,

«Ήρθε η ώρα η κυβέρνησή μας να σοβαρευτεί σχετικά με τις θυσίες που οφείλουμε όλοι να μοιραστούμε», τονίζει και αποκαλύπτει πως τον προηγούμενο χρόνο πλήρωσε φόρο 6.938.744 δολ., ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 17,4% του φορολογητέου εισοδήματός του. «Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 20 ατόμων που εργάζονται στο γραφείο μου».

«Στην εξηντάχρονη καριέρα μου δεν συνάντησα ποτέ κάποιον που δεν προχωρά σε μια καλή επένδυση επειδή θα φορολογηθούν τα κέρδη».
TVXS, Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011 (Γουόρεν Μπάφετ: Αυξήστε τους φόρους μου)

Το ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε, θα περιμένουμε ή θα διεκδικήσουμε μια πιο δίκαιη φορολογία; 

Κωνσταντίνος Καβάφης. Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.Χ.

Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Αποικία
δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Αναμορφωτή.

Όμως το πρόσκομμα κ’ η δυσκολία
είναι που κάμνουνε μια ιστορία
μεγάλη κάθε πράγμα οι Αναμορφωταί
αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ
δεν τους χρειάζονταν κανείς). Για κάθε τι,
για το παραμικρό ρωτούνε κ’ εξετάζουν,
κ’ ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.

Έχουνε και μια κλίσι στες θυσίες.
Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη·
η κατοχή σας είν’ επισφαλής:
η τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Αποικίες.
Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή,
κι από την άλληνα την συναφή,
κι από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική·
είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τι να γίνει;
σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη.

Κι όσο στον έλεγχό τους προχωρούνε,
βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε·
πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς.

Κι όταν, με το καλό, τελειώσουνε την εργασία,
κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,
απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
να δούμε τι απομένει πια, μετά
τόση δεινότητα χειρουργική.-

Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.
Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια.
Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς, η Αποικία.
Όμως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;
Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός.
Κωνσταντίνος Πέτρου Καβάφης. (Ο επίσημος δικτυακός τόπος του αρχείου Καβάφη) 

Η «απαγωγή» της κρίσης

Μήπως η αναστάτωση στις αγορές σας προκαλεί φόβο; Ε λοιπόν, θα έπρεπε. Είναι ξεκάθαρο πως η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 δεν έχει σε καμιά περίπτωση τερματιστεί.

Υπάρχει όμως κι άλλο ένα συναίσθημα που θα έπρεπε να νιώθετε: ο θυμός. Γιατί αυτό που παρακολουθούμε σήμερα είναι αυτό που συμβαίνει όταν οι άνθρωποι που διαθέτουν επιρροή εκμεταλλεύονται μια κρίση, αντί να προσπαθούν να την επιλύσουν.

Ξέρετε όμως τι είναι πραγματικά ανεύθυνο; Να «απαγάγεις» τον διάλογο για μια κρίση ώστε να προωθήσεις τα ίδια ζητήματα που προωθούσες και πριν από αυτήν, ενώ αφήνεις την οικονομία να χαροπαλεύει.
Το Βήμα, Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011 (Η «απαγωγή» της κρίσης) 

Ποιές είναι οι πραγματικές θέσεις της ΝΔ για τις δανειακές συμβάσεις;

Παρά τις επιφανειακές αντιθέσεις, η Ν.Δ. είναι υπέρ των μνημονίων και μεσοπροθέσμων και υπέρ της συνέχισης δανειοδότησης της Ελλάδας με αυστηρή λιτότητα για τα επόμενα 50 τουλάχιστον χρόνια (όπως το ΠΑΣΟΚ).
TVXS, Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011 (ΝΔ: Πειστική απάντηση το ευρωομόλογο)
Zougla, Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011 (Σταθερά υπέρ του ευρωομολόγου η Ν.Δ.)
From across, Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011 (Ο Καραμανλής ήξερε για την χρεοκοπία. Οι άλλοι;)

  • Ποιές είναι οι διαφορές στην πολιτική της από αυτή του ΠΑΣΟΚ; Στις λετπομέρειες και στη μορφή του ξεπουλήματος της Ελλάδας;

Ας θυμηθούμε τι έλεγε στην αρχή για το μνημόνιο

  • Μήπως είναι ακόμα ένα δημαγωγικό κόμμα; (Ο Α. Λοβέρδος το δήλωσε επίσημα για το ΠΑΣΟΚ)

 

Πόσο μας κοστίζουν οι 300 της Βουλής;

Την έμμεση φοροδιαφυγή, τις παχυλές αποζημιώσεις και την επιδοματική πολιτική που απολαμβάνουν οι Έλληνες βουλευτές έρχεται να καταδείξει βεβαίωση βουλευτικής αποζημίωσης, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά. Ακόμα και εν καιρώ Μνημονίου, που επιβάλλονται εξοντωτικά φορολογικά μέτρα στο κοινωνικό σύνολο, τα στοιχεία που αφορούν στη θεσμοθετημένα μηδαμινή φορολόγησή των «300» αδυνατούν συχνά να δουν το φως της δημοσιότητας, καθώς αποκρύπτονται τεχνηέντως από τα ΜΜΕ και τους κοινοβουλευτικούς παράγοντες.
TVXS, Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011 (Πόσο μας κοστίζουν οι 300 της Βουλής;)