Πώς προχωράμε σε στάση πληρωμών προς το κράτος

Η στάση πληρωμών ξεκινώντας από τους έκτακτους φόρους και τα «χαράτσια» που επιβάλει η κυβέρνηση στο όνομα της τρόικας, είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση του λαού που δεν έχει σαν στόχο να γλυτώσει από κάποια υπερβολικά μέτρα. Έχει σαν στόχο να γλυτώσει από τους κυβερνώντες, την τρόικα και το καθεστώς που επιβάλλεται στην χώρα.

Γι’ αυτό και η στάση πληρωμών ξεκινά με την μη καταβολή των έκτακτων φόρων και έχει σαν στόχο την κατάρρευση της κυβέρνησης και των πολιτικών της, πριν προλάβουν να οδηγήσουν την ίδια την χώρα σε κατάρρευση. Αν τους επιτρέψουμε να περάσουν τα συγκεκριμένα μέτρα στην πράξη, τότε θα συνεχίσουν πιο αδίστακτοι. Τα μέτρα που σχεδιάζουν, φορολογικά, εισοδηματικά και άλλα έχουν σαν στόχο να αντλήσουν από την κοινωνία τουλάχιστον 22 δις ευρώ μέχρι τα μέσα του 2012. Αυτό σημαίνει μια περεταίρω μέση μείωση του λαϊκού εισοδήματος κατά 20%.

Γιατί αυτό; Διότι πρέπει να βρουν έως 31/12 τρέχοντος έτους άλλα 23 περίπου δις ευρώ για πληρώσουν τοκοχρεολύσια και ληξιπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου. Οι δόσεις που αναμένει η κυβέρνηση από την τρόικα δεν θα υπερβούν τα 13 δις ευρώ. Επομένως τα υπόλοιπα θα πρέπει να βρεθούν από το λυντσάρισμα του νοικοκυριού και της μικρομεσαίας επιχείρησης. Τα εισπρακτικά μέτρα «άμεσης απόδοσης», όπως αυτά των έκτακτων εισφορών, θα είναι απανωτά και χωρίς τελειωμό.

Ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες:

  • Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί έως 30/09, σύμφωνα με το σημείωμα της ΔΟΥ. Αν δεν το πληρώσεις έως τότε, προστίθεται προσαύξηση 1% κάθε μήνα. Π.χ. Εάν είναι 300 ευρώ η δόση, έως 30/10, το ποσό που πρέπει να πληρώσεις είναι 303 ευρώ κ.ο.κ. 
  • Άρα αν καθυστερήσεις έστω και ένα ή δυο μήνες να το πληρώσεις η προσαύξηση είναι αμελητέα, μπροστά στο ποσό που καλείσαι να πληρώσεις ούτως ή άλλως. 
  • Στην περίπτωση που σου χρειάζεται φορολογική ενημερότητα, μπορείς να πας να την πάρεις ΤΩΡΑ! Πριν τις 30/09. Ισχύει για 1-2 μήνες, ανάλογα. Ή μπορείς να πάρεις την φορολογική σου ενημερότητα όποτε την χρειαστείς διακανονίζοντας την τρέχουσα οφειλή σου. 
  • Για τις απειλές τους (για αναγκαστικά μέτρα, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς), κυρώσεις μπορούν να υπάρξουν για ποσά των 5.000 ευρώ και άνω. Όπως και να ‘χει θυμήσου: δεν είσαι μόνος σου, είμαστε εκατομμύρια. Ήδη 1 στους 4 δεν έχει να πληρώσει. Σε πόσους μπορούν να ασκήσουν διώξεις; 
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Με κανέναν τρόπο μην δεχτείς να καταθέσεις κείμενο άρνησης ή επιφύλαξης σαν αυτά που κυκλοφορούν. Αφενός δεν θα έχεις κανενός είδους ωφέλεια. Αφετέρου, είναι πιθανό να στοχοποιηθείς από τις υπηρεσίες και να χρησιμοποιηθείς ως εξιλαστήριος τράγος. Σιωπηρά δεν πληρώνεις και έρχεσαι σε επαφή με τα κινήματα στήριξης της γειτονιάς σου.Μην δεχτείς να πληρώσεις ακόμη κι αν έχεις. Το ζήτημα είναι πολιτικό, είναι ζήτημα επιβίωσης της χώρας και του λαού στο σύνολό του. Μην δεχτείς να διαχωριστείς από όσους δεν έχουν να πληρώσουν, καταθέτοντας μια δήθεν δήλωση επιφύλαξης. Η δήλωση αυτή είναι το δόλωμα για να σε βάλουν να πληρώσεις. Μην τους κάνεις την χάρη. 
  • Έχεις την Ιστορία με το μέρος σου: το 1991 ένα κίνημα άρνησης πληρωμής του κεφαλικού φόρου έριξε την κυβέρνηση Θάτσερ.

Ο Ε. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι συζητείται η συντεταγμένη χρεοκοπία

Μέσα στις τόσες χαμένες κουβέντες για να περάσει η ώρα ο Ευ. Βενιζέλος είπε σήμερα και μια αλήθεια. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε -διά της διάψευσης- ότι γίνεται συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, δηλαδή για συντεταγμένη χρεοκοπία με διατήρηση της χώρας στο ευρώ. Επιβεβαίωσε επίσης ανοιχτά και ανερυθρίαστα ότι άλλοι αποφασίζουν για εμάς.

«Εδώ υπήρξαν δημοσιεύματα χθες που έφτασαν να γράφουν ότι στη συνάντηση που είχαμε κλειστά μόνον η κα Lagarde, ο κ. Trichet και εγώ, συζητήσαμε για τα σενάρια αυτά. Πρόκειται για κολοσσιαία και μνημειώδη άγνοια και αφέλεια. Όποιος ξέρει την άποψη του κ. Trichet και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όποιος ξέρει τον θεσμικό ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μπορεί να αντιληφθεί ότι θα ήταν αδύνατο και αδιανόητο να γίνει τέτοια συζήτηση και κυρίως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα μονομερώς, τίποτα παρακινδυνευμένο, τίποτα επισφαλές, τίποτα το οποίο να μην είναι απολύτως συμφωνημένο και να μην έχει θεσμική μορφή».

Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι θεσμικά γίνονται συζητήσεις, υπάρχει σχέδιο, αναλύονται οι λεπτομέρειες και η Ελλάδα -πάντα θεσμικά- θα το αποδεχθεί διότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Κι όταν θεσμικά το αποδεχθεί θα το παρουσιάσει ως τεράστια ευκαιρία για τη χώρα, ως βήμα για τη σωτηρία, ως επιτυχία που άλλη δεν υπάρχει όμοιά της.

Συμπερασματικά, θεσμικά χρεοκοπούμε αλλά ο κ. Βενιζέλος θα μας το ανακοινώσει αφού πρώτα γίνει. Διότι για το ΠΑΣΟΚ οι θεσμοί είναι πάνω από όλα.
Antinews, Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011 (Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι συζητείται η συντεταγμένη χρεοκοπία) 

Πνίγουν τον λαό για να σώσουν τις τράπεζες!

Η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια οικονομική δίνη, από την οποία είναι ίσως αδύνατο να ξεφύγει. Κατέχει ένα μη διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος (150% του ΑΕΠ, με αύξηση φέτος 10%), μια οικονομία η οποία καταρρέει (η φετινή μείωση του ΑΕΠ πάνω από 7%, έχει εκτοξεύσει την ανεργία στο 16%), ένα χρόνιο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών ( σήμερα είναι 8% του ΑΕΠ). Το παραπάνω φονικό κοκτέιλ ολοκληρώνεται με τις αφερέγγυες ελληνικές τράπεζες που χάνουν συνεχώς καταθέσεις.

Γιατί οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας προσπαθούν τόσο σκληρά να εμποδίσουν ή καλύτερα να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο (δηλ την επισημοποίηση της χρεοκοπίας);

Υπάρχουν δύο λόγοι.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός, ότι οι τράπεζες καθώς και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Γερμανία και την Γαλλία, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στο ελληνικό δημόσιο χρέος, τόσο άμεσα όσο και μέσω των πιστώσεων που έχουν επεκταθεί σε Ελληνικές και άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης. Η αναβολή της χρεοκοπίας δίνει τη δυνατότητα στα Γαλλικά και Γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μαζέψουν (build up) τα κεφάλαιά τους, να μειώσουν την έκθεσή τους σε ελληνικές τράπεζες μη χορηγώντας νέα πίστωση όταν λήξουν τα δάνεια, και να πουλήσουν ελληνικά ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος για τον αγώνα του γαλλογερμανικού άξονα να καθυστερήσει μία ελληνική χρεοκοπία, έχει να κάνει με τον κίνδυνο πρόκλησης και άλλων χρεοκοπιών σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης καθώς και σε τραπεζικά ιδρύματα, με κύριες εξ αυτών την Ισπανία και την Ιταλία. Ο συγκεκριμένος κίνδυνος επισημάνθηκε από την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από την Standard & Poor’s.

Μια χρεοκοπία από μια εκ των παραπάνω χωρών, θα επιφέρει τεράστιες καταστροφές στις τράπεζες και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Γαλλία και την Γερμανία. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας, είναι αρκετά μεγάλο ώστε να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, όμως όχι τόσο ώστε να χρηματοδοτήσει την Ιταλία και την Ισπανία, εφόσον χάσουν την πρόσβαση τους στις ιδιωτικές αγορές.
Antinews, Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011 (“Τρενάρουν την χρεοκοπία για να σώσουν τις τράπεζες”)
Project syndicate, Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011 (Europe’s High-Risk Gamble)

Η Ευρώπη στην παρούσα φάση και 20 χρόνια μετά την συμφωνία για την Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη δημιουργία του ευρώ, οδηγείται στη διάλυση γιατί κατά βάση είναι μια τραπεζικοκεντρική ένωση και τίποτα άλλο. Ούτε πολιτική, ούτε οικονομική, ούτε πολιτιστική ένωση. Αντίστοιχα, επιταχυντής της χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν είναι μόνον το δημόσιο χρέος της ή η αδυναμία του πολιτικού και θεσμικού της συστήματος να την υπερασπιστούν. Είναι κατά βάση η μονομέρεια των συμφερόντων των ελληνικής ιδιοκτησίας τραπεζών, που για τίποτα άλλο δεν ενδιαφέρονται παρά μόνον για τα πρόσκαιρα ειδικά τους συμφέροντα, για να μην μιλήσουμε για τη πυραμίδα της Διοίκησης τους ή τους κύριους μετόχους τους, που ενδιαφέρονται μόνον για τα ατομικά τους συμφέροντα και τις ζώνες επιρροής τους στο σύστημα εξουσίας και διαχείρισης του και για τίποτα άλλο.

Στην Ελλάδα σήμερα με τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί εξ’ ολοκλήρου στις τράπεζες, μπορεί η χώρα να χρεοκοπήσει και οι Ελληνες επίσης και οι τάχα ελληνικές τράπεζες να συνεχίζουν να διαπραγματευόνται την θέση τους στους πιστωτές και την επιβίωση των μετόχων τους και των διευθυντικών τους στελεχών. Φυσικά οι τραπεζίτες κάνουν λάθος, στην ατομικιστική τους αυτή προσέγγιση. Γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να υπάρξει τραπεζικό σύστημα χωρίς οικονομία, καταθέσεις, δάνεια και αποπληρωμή δανείων. Δεν μπορεί να υπάρξει τραπεζικό σύστημα σε χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την ανάγκη των επενδύσεων και της αναπτυξιακής δυναμικής, προκειμένου και το ίδιο να ισχυροποιείται.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όμως δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Έχοντας θέσει υπό το έλεγχό του τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των media, μέσω των δανείων χαράζει την πολιτική της χρεοκοπίας και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, στη βάση συνταγών βραχυπρόθεσμων και ιστορικά απολύτως αποτυχημένων, που οδηγούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και στο τέλος και τις ίδιες τις ελληνικής ιδιοκτησίας τράπεζες στη χρεοκοπία και την εκποίηση.
Νewsbomb, Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011 (Πνίγουν τον λαό για να σώσουν τις τράπεζες!)

Ποιον κοροϊδεύει ο Σαμαράς;

Σε μια στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να φτιάξει μια «νέα Ν.Δ.» προχωρώντας σε «λίφτινγκ» του κόμματος και ενώ ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο «Ζάππειο» αύριο την πρότασή του για μια «στρατηγική απαλλαγής από το Μνημόνιο», το αμαρτωλό παρελθόν της διακυβέρνησης Καραμανλή έρχεται να λειτουργήσει και πάλι ως βαρίδι, καθώς:

  • Περίπου 40 βουλευτές και πρώην υπουργοί της Ν.Δ. (Αχιλλέας Καραμανλής, Γ. Σουφλιάς, Ευρ. Στυλιανίδης, Β. Μαγγίνας, Σ. Τσιτουρίδης, Ν. Τσιαρτσώνης κ.ά.) εμφανίζονται στις λίστες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης να έχουν διορίσει, σε έναν φορέα που το αντικείμενό του ήταν η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, θυγατέρες και συνεργάτες που είναι από μηχανικοί μέχρι γυμναστές, ιδιοκτήτες μπαρ κ.λπ. 
  • Ανάμεσα σ’ αυτούς που προώθησαν τους δικούς τους είναι και στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, όπως ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Ακης Γεροντόπουλος, οι τομεάρχες Γκιουλέκας, Καράογλου, Χαλκίδης, Κουκοδήμος, Κασαπίδης κ.ά.

Υποκριτική καταδίκη του ΔΝΤ και των μέτρων της κυβέρνησης, χωρίς ούτε μια εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, χωρίς μια απολογία για την απίστευτη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή που υπέθαλπε η ΝΔ, σε γιατρούς, κοτερόβιους, πισινάρχες χωρίς μια συγνώμη για το αίσχος των Νοσοκομείων που κουκουλωνόταν μέχρι που το απόστημα έσπασε, χωρίς μια εισήγηση για δήμευση των περιουσιών των διεφθαρμένων πολιτικών, χωρίς έστω και εκ των υστέρων αίτημα για Πόθεν Έσχες σε εφοριακούς, πολεοδομίες, επιτροπές προμηθειών κλπ κλπ κλπ χωρίς κάποιο ίχνος αυτοκριτικής, με το εξοργιστικό επιχείρημα πως η αλλαγή ηγεσίας και η ανακύκλωση του αμαρτωλού εσωκομματικού υλικού λειτούργησε εξιλεωτικά ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ.
From across, Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011 (Σαμαράς, θα τα κουκουλώσει κι αυτός;)

Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς δεσμεύεται για την υλοποίηση των συμφωνιών ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ πράγμα που σημαίνει το προφανές πως δηλαδή οι εικονικές αντιρρήσεις του είναι εκ του ασφαλούς και κενές ουσίας.
Ροΐδη Εμμονές, Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010 (Ποιόν κοροϊδεύει ο κ.Σαμαράς;)

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε μήνυμα πειθαρχίας στη στρατηγική του μνημονίου, αφού η «απαλλαγή» – όπως λέει – από αυτό, προϋποθέτει την άμεση και πλήρη εφαρμογή του συνόλου των άγριων αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει. «Θα απαλλαγούμε από το μνημόνιο, αφού το εφαρμόσουμε άμεσα και πλήρως», είναι με δύο λόγια η περιβόητη στρατηγική που ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να εμφανίσει ως δήθεν φιλολαϊκή πρόταση εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση.

Παρά τη συστηματική προσπάθεια που έκανε να πουλήσει ψεύτικες ελπίδες και να πείσει ότι μπορεί το κόμμα του να αποτελέσει διέξοδο για το αστικό πολιτικό σύστημα, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπόρεσε να αποκρύψει ότι η δέσμευση για εφαρμογή του μνημονίου είναι το κυρίαρχο.
Ριζοσπάστης, Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010 (Στρατηγική προσήλωσης στις ανατροπές του μνημονίου)

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ

Το ΑΣΚΙ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ (www.eforiakoi.org) έλαβε και φιλοξενεί κείμενο που επεξεργάστηκαν Δικηγόροι, Εφοριακοί και συνδικαλιστικές οργανώσεις και αφορά τη δήλωση αντίθεσης και αδυναμίας πληρωμής προς την αρμόδια ΔΟΥ.
ΑΣΚΙ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ, Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 (ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ)

Κατεβάστε τη Δήλωση Αντίθεσης – Δήλωση Αδυμανίας Πληρωμής

Ξεπουλήστε για να σας σώσουμε! (Δανός ευρωβουλευτής θέλει υποθήκη την Κω!!!)

Σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με άμεση μείωση του χρέους και ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπό την εποπτεία της Ε.Ε, επεξεργάζεται η γνωστή εταιρεία συμβούλων Roland Berger, σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση WiWo.

Το σχέδιο προβλέπει άμεση μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 90% του AΕΠ με τη δημιουργία εταιρείας καταπιστευτικής διαχείρισης Τρόιχαντ, υπό τον έλεγχο της Ευρωζώνης, για τις ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα.

Σε αυτήν θα περιέλθουν οι προς ιδιωτικοποίηση φορείς και περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, τα οποία είναι ιδιωτικοποιημένα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι κ.α., αλλά όχι «πολιτιστικά αγαθά».
Newsbomb, Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011 (Ξεπουλήστε για να σας σώσουμε!)

Ο Δανός ακροδεξιός ευρωβουλευτής κ. Μόρτεν Μέσερσμιντ, εκμεταλλευόμενος τους λανθασμένους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των εγγυήσεων, ζήτησε την Κω ως υποθήκη, προκειμένου να εγκρίνει η χώρα του νέα βοήθεια προς την Ελλάδα!!!

Συνεχίζοντας ο κ. Μέσερσμιντ υπογράμμισε πως κατανοεί ότι, η Ελλάδα δεν μπορεί να παρέχει εγγύηση για τα δάνεια με τη μορφή μετρητών, αλλά θα μπορούσε να δώσει ως υποθήκη το νησί ώστε όταν η χώρα μας χρεοκοπήσει, όπως είπε, να πάρει τα τουριστικά έσοδα.
Newsbomb, Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011 (Δανός ευρωβουλευτής θέλει υποθήκη την Κω!!!)

Ο κύβος ερρίφθη: Αποφάσισαν πρόωρες εκλογές

Στήνει κάλπες η κυβέρνηση αμέσως μετά την 6η δόση, που κατά πάσα πιθανότητα θα εκταμιευθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του Κώστα Χαρδαβέλλα και του newsbomb.gr, που πρώτο αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αυτό.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», ο πρωθυπουργός άφησε για πρώτη φορά ορθάνοιχτη την πόρτα για πρόωρες εκλογές αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 στα τέλη Οκτωβρίου.
Newsbomb, Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011 (Ο κύβος ερρίφθη: Αποφάσισαν πρόωρες εκλογές)

Αυξάνονται δραματικά οι αυτοκτονίες

Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις αυτοκτονίες σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με μέλος ΜΚΟ, η οποία έκανε δηλώσεις σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό.

Όπως επισήμανε η κ. Μπεκιάρη, η αιτία για το ένα τέταρτο των αυτοκτονιών τον τελευταίο χρόνο ήταν οι οικονομικοί λόγοι, ενώ οι κλήσεις στη γραμμή υποστήριξης 1018, έχουν τετραπλασιαστεί από το 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που επεξεργάζεται η «Κλίμακα», 4.042 άνθρωποι αυτοκτόνησαν στην Ελλάδα, το διάστημα 1999-2009. Από αυτούς, οι 3.288 ήταν άντρες και οι 754 γυναίκες.

Τα τελευταία χρόνια οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα ακολουθούν αυξητική τάση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια, που αυτή προκαλεί, μπορούν να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται συχνότερα σε ανέργους απ’ ότι σε εργαζόμενους».
News 247, Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 (Αυξάνονται δραματικά οι αυτοκτονίες)

Χωρίς εισπρακτικό αντίκρισμα το «ξεπούλημα» των ΔΕΚΟ

Αμφιβολίες για τα οφέλη που θα έχει το ελληνικό Δημόσιο από τις αποκρατικοποιήσεις εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου( ΕΣΕΕ), κάνοντας παράλληλα λόγο για μη ευνοϊκές προϋποθέσεις είσπραξης επαρκών εσόδων από την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ.

Η αποκρατικοποίηση συγκεκριμένων κρατικών εταιρειών την παρούσα χρονική στιγμή, μόνο συμφέρουσα δεν πρόκειται να αποδειχθεί για τη χώρα μας, ενώ η διατήρηση των πλειοψηφικών πακέτων σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ. που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο δε σημαίνει τίποτε απολύτως, εκτιμά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης παραθέτει στοιχεία με τις μεταβολές στη συνολική αξία των εισηγμένων εταιρειών, από όπου διαπιστώνεται «μια διαρκής και ευμεγέθης μείωσή τους, καθώς από τα 7,9 περίπου δισ. ευρώ στα οποία ανερχόταν η αξία τους το 2009, κατρακύλησε μέσα σε μία διετία, δηλαδή κατά τη διάρκεια του 2011, στα 3,6 δισ., εμφανίζοντας μία κατακόρυφη πτώση της τάξεως του 53,81%».

Ειδικότερα, σημειώνεται από τον κ. Κορκίδη «η τεράστια πτώση της χρηματιστηριακής αξίας κολοσσιαίων εταιρειών (ΔΕΚΟ) που ανήκουν στο Δημόσιο, κερδοφόρων και μη, κατά τη διάρκεια της διετίας 2009-2011, όπως του ΟΤΕ (-49%), του ΟΠΑΠ (-46%) αλλά και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας – ΑΤΕ (-86%) και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (-71%)».
Η Νίκη, Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2011 (Χωρίς εισπρακτικό αντίκρισμα το «ξεπούλημα» των ΔΕΚΟ)

«Σκοτώνουν» το Εθνικό Σύστημα Υγείας για χάρη Ισραηλινών και Αμερικανών!

Τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο –αν δεν αλλάξει άμεσα η κυβερνητική πολιτική- αποτελεί προαναγγελία του βέβαιου θανάτου του Εθνικού Συστήματος Υγείας και, ίσως, ολόκληρης της εθνικής οικονομίας, η επιμονή της κυβέρνησης στο νέο τρόπο προμήθειας φαρμάκων για τα δημόσια νοσοκομεία.

Ουσιαστικά, όπως τονίζουν οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι, ο ισραηλινός και ο αμερικανικός κολοσσός (TEVA και MYLAN) έδειξαν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την τακτική του dubbing, ώστε να κερδίζουν όλους τους διαγωνισμούς, χωρίς να τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι – ουσιαστικά – πουλάνε με ζημιά τα φάρμακά τους στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας. Δεδομένου ότι εταιρείες του μεγέθους τους μπορούν με ευκολία να αντέξουν τη ζημιά αυτή, ο στόχος του dubbing είναι προφανής: να οδηγήσουν εκτός αγοράς –και, ουσιαστικά, στο λουκέτο- τους υγιείς Έλληνες ανταγωνιστές τους και, όταν μείνουν μονοπώλια, να καθορίζουν τις τιμές κατά το δοκούν.

Με άλλα λόγια, μπορεί τώρα να «κοκορεύεται» η κυβέρνηση ότι πέτυχε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ωστόσο στην πραγματικότητα αυτό που πετυχαίνει είναι με μαθηματική ακρίβεια να υπονομεύσει το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της ίδιας της εθνικής μας οικονομίας. Στην πραγματικότητα – όταν, στο σχετικά άμεσο μέλλον, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα έχουν βγει από το παιχνίδι – τα δημόσια νοσοκομεία θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τις πολλαπλάσιες τιμές που αυθαίρετα θα καθορίζουν οι ξένοι κολοσσοί. Και, βέβαια, στο μεταξύ η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για το συνολικό αφανισμό ενός υγιούς κλάδου, την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε φορολογικά έσοδα και εξαγωγές και – το σημαντικότερο – για το γεγονός ότι 20.000 οικογένειες θα μείνουν στο δρόμο, στη δυσκολότερη οικονομικά περίοδο της ιστορίας του ελληνικού κράτους…
Newsbomb, Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 («Σκοτώνουν» το Εθνικό Σύστημα Υγείας για χάρη Ισραηλινών και Αμερικανών!)